mandag 6. juni 2011

Kulturrådet ut av hovedstaden

Kulturrådet har i lengre tid vært på jakt etter nye lokaler sentralt i Oslo, uten å så langt kommet i hus. Dette gir en anledning til å vurdere kulturrådet plassering, ikke bare kunsterisk, men også geografisk. Det er på tide å se på muligheten for å flytte kulturrådet ut av hovedstaden.

Kunstlivet i Norge er ekstremt sentralisert. Alle de statsfinansierte, nasjonale kunstinstitusjonene befinner seg Oslo. De fleste kunstnerne, kulturbyråkrater, kritikerne, kunstskribentene og kunstsamlere er også samlet i hovedstaden. Det finnes  få alternative tyngdepunkter og for få tunge miljøer utenfor hovedstaden. Selv om Trøndelag i perioden fra 2002 til 2007 har hatt en vekst på i underkant av 500 personer i kulturnæringer, rykker Oslo-regionen fra.

Trondheim har over 40 000 kvm med ledig næringsareal midt i sentrum av byen, fordelt på et tjuetalls ulike næringseiendommer. Kulturrådet er hjertelig velkommen til å vurdere disse arealene og vil finne noe for en hver smak. En flytting av kulturrådet til  Trondheim kan gi billigere husleie enn i dag, mulighet for større faglig integritet enn i dag og helt sikkert bidra til å utvikle kunstsynet og kulturforståelsen til kulturrådet i en ny og mer interessant retning. Og skulle ikke kulturrådet selv kjenne sin besøkelsestid, bør våre rikspolitikere ved neste revisjon av forvaltningen initiere en utflagging av Kulturrådet. Det bør være av stor interesse både for kultursektoren og for næringslivet, både i og utenfor Oslo.

Norsk kunst trenger alternative tyngdepunkt for å utvikle seg nasjonalt og internasjonalt. Gjennom å flytte kulturrådet ut av hovedstaden kan vi skaper nye møteplasser, nye ideer og muligheter for kunst og kulturforståelse.

Marte Løvik, 1. kandidat Trondheim Senterparti
Anita Utseth, leder Trondheim Senterparti

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar